Готови са предложенията за реформи в образованието

Министърът на образованието Костас Кадис предизвика огромен дебат в образователния сектор на острова след внасянето на редица радикални промени в начина на работа на училищата.

Според съобщения във “Филелефтерос”, предложенията вече са разработени и изпратени на съответните съюзи, ведомства и организации за обсъждане.

За основните училища, където се иска увеличение на часовете по гръцки, математика и физическо възпитание, има и дискусии да се включи и  един осми час за деца със специфични обучителни затруднения.

За гимназиите има предложение за допълнителни следобедни чуждоезикови  уроци, като се обсъждат и някои изменения в дейността на лицеите. Междувременно норматива на преподаване и в двете степени се очаква да се намали от 35 на 37 часа.

Дългият списък с предложения, който е бил изготвен от комисията за преструктуриране на началното и средното общо образование, е  бил предаден на учителските синдикати в понеделник от Кадис, в опит да се даде тласък на дискусии по тях.

Министър Кадис би трябвало да очаква ответен удар от страна на учителските синдикати, особено от тези, които ще бъдат засегнати от намаляването на учебните часове.

Кадис също призовава за пълното премахване на списъка на чакащите за учителско място, като се надява да осигури работни места в държавните училища, с краен срок 2018 година.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*