25 март – Национален празник на Гърция

Празникът се отбелязва тържествено и в Кипър

На 25 март Гърция отбелязва годишнина от въстанието срещу турските поробители през 1821 г. След дълги години на битки и дипломатически ходове, победи и поражения, то довежда накрая до война между Турция и Русия, до освобождаването на Гърция и създаването на независима гръцка държава.

Гърците са извоювали своята независимост през 1829 г., но за ден на независимостта и за свой национален празник са избрали 25 март 1821 г. (Благовещение). На тази дата Митрополитът на Патра Германос издига гръцкия флаг и този ден се смята за начало на борбата срещу турците, увенчала се с успех 8 години по-късно. На този ден в цялата страна се провеждат шествия и празнични тържества. Освен в Гърция 25 март има масов характер и за гърците живеещи в САЩ и на остров Кипър.

С шествия и други мероприятия елинизма в цял свят почита днес Националната годишнина от 25 март 1821 г..

В Кипър фокуса на тържествата ще бъде Никозия, в 10 сутринта в църквата Фанеромени ще има хвалебствена меса.

parelasiПриветствие от Архиепископ Хризостом, на събитието ще присъстват президентът на републиката и политическото и военно ръководство на страната.

В 11:00 ще се проведе парад на училищата пред сградата на гръцкото посолство на Гърция с приветствие от президента Анастасиадис.

25 март е неработен, празничен ден в Кипър.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*