Гърция и Кипър са изправени пред еднакви предизвикателства

Гърция и Кипър са изправени пред три предизвикателства, каза председателя на гръцкия парламент Никос Вутсис след среща в Никозия с кипърския си колега Янакис Омиру.

Вутсис е на първото си официално посещение в Кипър, откакто встъпи в длъжност през октомври, а трите предизвикателства са решаване на кипърския въпрос, икономическите проблеми, както и бежанската криза. Драмата с бежанската върна се вижда най-ясно на гръцките острови и отбеляза, че около 3000 души са загинали в Средиземно море само за една година.
Той призова за намиране на решение на кризата в региона и предупреди, че проблемът не може да бъде решен като се предложи на Турция 6,000 милиарда евро или чрез създаване на горещи точки в Гърция.
В изявлението си Омиру каза, че двете страни имат едни и същи позиции по отношение на основните национални въпроси. Позовавайки се на кризата в региона, той каза, че Кипър и Гърция са фактори на стабилност, сигурност и сътрудничество.
По време на срещата Омиру връчи на своя гръцки колега медал на Кипърския парламент за неговите „борби за демокрация, свобода, справедливост и мир”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*