18 март – Катара дефтера (Чист понеделник)

На втория ден от Сирни Заговезни в Кипър и Гърция се празнува Чистия Понеделник или Катара Дефтера, което отбелязва и края на Карнавала. На този ден се смята, че хората са пречистени физически и духовно. Това е ден за пост и почивка за християните. Постът трае 40 дни, това са дните на пост на Христос в пустинята.

17d6dc57-2418-4fe0-beb7-10d43ed27060590_0eaef6f14e67124ff83fd236d8143f15 В този ден е обичайно да се яде лагана (безквасен хляб, само в този ден), консервирана или прясна риба и други постни храни, предимно зеленчуци, като боб и различни зелени ядивни треви. Също така е обичайно да се пускат хвърчила.

В исторически план Чистият Понеделник е ден за изкупление. Смята се, че в този ден християните са спасени от малките пороци и се пеят песни с посвещение на радост, здраве и благополучие.

kathara-Deftera-710x357В този ден в Кипър и Гърция хиляди хора излизат сред природата с кошници безмесна храна и се отдават на забавления и танци. Поверието казва, че в този ден трябва да си седнал на зелена трева, да си хапнал свежа храна, за да възстановиш връзката си с Майката Природа.

От отдела за управление на горите призовават обществеността да пазят околната среда. Да не се късат и унищожават диви цветя и растения, защото голяма част от тях са защитени видове.

В изявлението си казват: „Опазването и защитата на природното ни наследство и отговорност на всички ни!”

Препоръчват хората да съберат отпадъци, торбички, пластмасови опаковки и да ги поставят в обозначените за целта кофи или контейнери в парковете или да ги вземат със себе си.

Освен това тези, които ще предпочетат пикник в гората, трябва да знаят, че голяма част от боровите дървета са заразени с вид гъсеница, която се храни с тяхната кора и контакт с нея може да предизвика кожни раздразнения.

28s16skopia-thumb-large-620x330Отделът за гражданското въздухоплаване призовават гражданите да не пускат толкова популярните хвърчила в понеделник – 18 март, когато се чества Катара дефтера (Зелен понеделник) в районите около летищата в Ларнака и Пафос.

В изявлението си, те пишат, че хвърчилата могат да застрашат полетите и да донесат доста неприятности за пилотите.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*