Конкурс „Честити Празници“

Приятели, читатели, съмишленици, сънародници,

Христос воскресе! Воистина воскресе!

Втори ден поздравяваме с тези изрази близки и приятели, сядаме на трапезата, подготвена с търпение и любов, хапваме, пийваме и отправяме добри пожелания и надежда за едно по-добро бъдеще.

Не се притеснявайте да го изричате и в следващите дни.  Поздравът Христос Воскресе – Воистина Воскресе остава 40 дни, когато се отбелязва Възнесението на Божия Син.

А сега да си дойдем на думата за фото конкурса на „Българският Вестник“ в Кипър за най-красиво нашарени великденски яйца и най-апетитно изглеждащ козунак.

И веднага уверено заявявам, че имаме култура и традиции, предавани от майка на дъщеря, от баба на внуче, които почитаме, уважаваме и стриктно спазваме. Докато във фурните на острова се предлагаха в изобилие боядисани яйца и флауни и цуреки, българките запретнаха ръкави и ги направиха сами. С много желание, любов и огромно внимание.

С радост и гордост наблюдавах ентусиазма на двамата ми внуци, наполовина българи и наполовина кипърци, които с огромна радост участваха в боядисването на яйцата на Велика събота у дома. А когато посегнах да им направя кръст на челцата, не се дръпнаха, застанаха смирено и кротко за ритуала. А след това заразпитваха – защо, откъде е този обичай, дали всички християни го правят… Ето, това е народната мъдрост, предавана от поколение на поколение, пазена и непроменяна от народа ни.

Получих в групата на „Българският Вестник“ много снимки. Честно казано, очаквах много повече, но твърде възможно е съобщението за конкурса да е пропуснато от много дами. То не беше тичане, пазаруване, подготовка, готвене, гости…, за фейсбук времето почти не стигна. Но за сметка на това, дамите, които изпратиха снимки на своите великденски яйца, козунаци и украси…, честно казано, всичко много ми хареса.

Благодаря на Марияна Ишмерлиева, Биляна Славова, Нели Кирилова, Мария Киратцова, Десислава Николова, Мария Георгиева, Илка Първанова, Цвети Иванова, Мария Димитрова, Галина Георгиева, Искра Матеу, Силвия Миновска, Биляна Христова, Анелия Йорданова, Галя Стелиану за чудесните снимки.

Петнадесет дами от Кипър изпратиха снимки за набързо стъкмения ни конкурс и едва сега осъзнах, че не мога да отделя две от тях като най-хубави. Ами, всички са хубави! Затова всички печелят. Моля, всички, които прочетоха имената си по-горе, да ми изпратят телефоните си и съответния град, за да им изпратя обещаните награди по куриер.

Нека този Великден ни направи по-добри, по-мъдри, по-човечни, по-съпричастни, по-истински! Честити и Светли Празници!

Христос воскресе! Воистина воскресе!

С обич и уважение, Ева Иванова

Българският Вестник в Кипър

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*