Разходки с безплатен екскурзовод оживяват старата Никозия

Поредица от безплатни културни разходки с екскурзовод в центъра на Никозия ще се проведе тази пролет, споделяйки завладяващата история, приказки и истории зад емблематичните сгради, квартали и наследство, пише Cyprus Mail.  Разходките са предимно на гръцки, но някои са налични и на английски.

Културните разходки са част от европейския проект HUB-IN, като партньори по проекта участват Община Никозия и Кипърската енергийна служба. Те се провеждат всяка събота и включват 10 различни маршрута, достъпни за ограничен брой участници. Те ще продължат до края на юни, като споделят информация за традиционните магазини, културни пространства и исторически паметници на Никозия. Някои дори са подходящи за деца и са специално за англоговорящи.

Моята Никозия – От мултикултурното ѝ минало до междукултурното бъдеще обиколка, водена от Мариос Антониу, изследва историята на острова и културните влияния, които е получил града от всички хора, които са живели тук.

Разходката „Опознай града – Безвремието на образованието“ от Приятели на Никозия е образователна разходка, насочена към откриване на Никозия през призмата на образованието и науката и различните центрове и училища, действащи днес.

Ще се проведе и интерактивна разходка за деца и възрастни, водена от Кипърската асоциация на туристическите гидове.

The In the Steps of the Coffeehouse се фокусира върху традиционните кафенета в стария град и ролята на кафето в кипърското общество. Екипът на People of Cyprus ще поведе участниците на пътешествие с дегустация на историята на кафето, историите на магазините, слушайки собствениците на кафенета и сервитьорите, разказващи за живота, който наблюдават.

Кралете и кралиците на Кипър оживяват в сърцето на средновековна Никозия. Разходка за цялото семейство, която включва актьори на живо. Известни исторически кралски семейства ще оживеят в различни кътчета на града. Пешеходната разходка „Опознайте града – трансформации от Средновековието до днес“, която подчертава средновековния характер на Никозия от нейното лузинянско, венецианско и османско минало до британското управление.

Обиколката „Възраждането на Никозия“ преминава през най-стария квартал на Никозия, в района на Хризалиниотиса и Агиос Касианос, показвайки как този район се е променил през вековете.

Тези, които се интересуват от проследяване на културното и екологично богатство на оградения град, могат да присъстват на разходките за наследство и общество, водени от Костас Маврокордатос и Мария Мавру.

Точните дати и часове на всяка разходка, както и наличността им, можете да намерите онлайн и на страницата на община Никозия във Фейсбук.

**

Безплатни тематични разходки с водач. Всяка събота до юни.

На гръцки (английски при поискване). Регистрации на https://shorturl.at/aEJL0 или чрез формуляр на всяко събитие във Facebook чрез Община Никозия . За контакт: Charis.Theocharous@nicosiamunicipality.org.cy

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*