Ще паднат ли летищните такси в Кипър

Правителството не се противопоставя на идеята да бъде разгледано предложението за намаляване на летищните такси, но не и ако се възползва от това само едната страна, каза министърът на транспорта Мариос Деметриадис по време на годишната конференция на Асоциацията на кипърските хотелиери. „Съществуват много изказвания, че нашите летищни такси са много скъпи, но таксите в Атина са даже по-скъпи”, каза той.

летищеТой призна, че някои нискотарифни превозвачи са оказали натиск и са искали по-ниски пътнически такси, които са направени от 29 евро на 20 евро.” Но те искат не 20 евро, а по 3 или 4 евро на пътник”. Деметриадис призна, че въпреки критиките за облекченията, дадени Ryanair и други нискотарифни превозвачи, факт е, че те са тези, които превозват туристите. В подкрепа на твърдението си той припомни, че за 2015г. 7 600 000 пътници са превозени от двете летища.
Тази година се очаква летищния капацитет да се увеличи и да се справи с 12 млн. туристи. Около 80 на сто от всички пътници, които преминават през летищата на острова са туристи основно от Русия, Великобритания и Гърция.

„Трябва да се положат усилия за привличането на туристи и от други страни, като едно от решенията е, да се инвестират част от 328 млн евро, които държавата получава от летищния оператор Hermes, обратно в летищата под формата на облекчения за привличане на нови авиокомпании, или да се търсят начини за намаляване разходите на летището. Но това трябва да става по начин, който да удовлетворява всички страни”, каза Деметриадис. Той спомена, че

Blue Air ще добави други маршрути през тази година, както и че са налице нови предложения от други авиокомпании.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*