Строги наказания при експлоатацията на работници и недеклариран труд

Министерството на труда подготвя ново законодателство относно определянето на тежки глоби на работодателите, които експлоатират работниците си, както и за мерки срещу недекларирания труд.

Зета Емилианиду сподели пред депутатите по време на дискусия на бюджета на Министерството на труда за 2017, че нейното министерство подготвя закон, който ще обхваща всички въпроси, свързани с правата на работниците, включително минималната заплата, работно време и заплащане за извънреден труд.

Новото законодателство предвижда административна глоба от 3 500 евро за всяко нарушение на правата на работника от работодателя.

В момента законът предвижда 300 евро глоба, която могат да си позволят повечето некоректни работодатели.

В същото време, Емилианиду каза, че е завършен и законопроект, който има за цел да изкорени недекларирания труд. Законопроектът в момента се проверява от офиса на генералния прокурор и се очаква да бъде внесен в парламента веднага. „Недекларираният труд е един от най-големите проблеми, с които се сблъскваме в Кипър в продължение на години“. Ще бъде въведена „оценка на риска“, за да може да оцени вероятността от недекларирани работници в предприятията. „Ако един хотел със 100 стаи разполага с 10 камериерки, тогава е очевидно, че има проблем с недекларирания труд“, каза министърът като пример.

Нарушителите ще бъдат глобявани. А там, където е установена измама за вноски за социално осигуряване, законът ще възложи плащане със задна дата до шест месеца.

Бюджетът на министерството за 2017 г. е 946 милиона евро, в сравнение с 926 милиона тази година и 912 милиона за 2015г.

Над 93 на сто от бюджета за 2017г. ще бъде разпределен за социални помощи.

„Относно гарантирания минимален доход (ГМД) първата и втората фаза на програмата, са изпълнени“, каза министъра.

В момента, 55 000 души имат право на ГМД. Само граждани на Кипър над 28г. могат да кандидатстват, без депозити в банки над 5 000 евро или собствено имущество на стойност над 100 000 евро – с изключение на първични жилища.

един коментар

  1. Да дойдат и да проверят хотелите на Макензи в Ларнака всички работници вътре работят без никакви осигуровки и договори

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*