Обявена е грипна епидемия в Кипър

Намираме се в пика на грипа в Кипър. Официален представител на Министерството на здравеопазването предупреждава уязвимите групи от населението, особено възрастните хора да вземат всички необходими предпазни мерки или ако вече са болни, адекватно лечение.

Говорейки по държавното радио, епидемиологът Михалис Вониатис каза, че в Кипър, както и в повечето страни в Европа сега, има сезонна епидемия на грип, който е причинен от вируса А (H3N2). Той вече е преминал целия континент и е засегнал милиони хора.

“В Кипър сме в средата на зимата, случаите на заболелите се увеличават всеки ден, но епидемията обикновено продължава до март.”

Той заяви, че това не е пандемия, но хората от уязвимите групи, включително и по-възрастните групи от населението са застрашени. Затова трябва да се взимат всички предпазни мерки. Според него, никога не е късно да се ваксинирате. Грипът започва с мускулна слабост, виене на свят, главоболие, болки в гърлото, кашлица и изтощение. Възможно е появата на повръщане и диария при децата.

Усложненията на грипа могат да бъдат бронхит и пневмония.

Ако имате висока температура в продължение на 24 часа и не пада, епидемиологът съветва да се консултирате с лекар.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*