Хотелските служители в Кипър в стачна готовност

Членовете на синдикатите ПЕО и SEK отговарящи за бранша хотелиерство предупредиха, че ще бъдат предприети стачни действия, ако хотелиерите не възстановят всички обезщетения и права на своите служители за последните три години.

Стачни действия ще бъдат предприети в тези хотели, които не изплатят обезщетенията на своите служители, съобщи генералния секретар на SEK за бранша хотелиерство Милтиад Милтиадус. Той допълни, че служителите са се договорили през 2013 г. около 15% да бъдат удържани в опит да помогнат на работодателите им да се задържат на работа поради тежкото икономическо положение на острова. Но споразумението е изтекло на 31 декември 2015г., а сега хотелиерите ще трябва да възстановят тези обезщетения на своите служители. „За съжаление, хотелиерите са заявили, че не са в състояние да възстановят тези дължими суми, нито министерството на труда се е намесило, за да ги призове да се придържат към споразумението ни”, каза Милтиадус.
Той добави, че сред най-орязани ползи бяха концесии по отношение на спестовни фондове и вноските за услуги за доходи, и намалени ставки на заплащане при работа по празници и неделя. Той добави, че най-засегнати са вноските по отношение на спестовните фондове и намалени ставки на заплащане при работа по празници и недели. Цифрите показват, че туризмът и хотелската индустрия през последните три години вървят, така че служителите да очакват техните обезщетения да бъдат възстановени.
Ако до края на този месец не бъдат изплатени сумите на служителите, то ще има стачни действия, предупреди Милтиадус.

В свое обръщение ПEO призова всички хотелски служители да се обединят и да изискат възстановяване на всички обезщетения и за подновяване и изпълнението на колективния трудов договор.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*