Вирусът Зика и комарите

До момента в Кипър не са открити комари, разпространяващи вируса Зика. Световната здравна организация (СЗО) обяви, че вирусът, пренасян от този вид комари, е глобална опасност, тъй като се свързва с хиляди родилни дефекти в Бразилия и се разпространява много бързо

тигров комарПаниката около вируса Zika започна да набира сила в последната седмица, но за измеренията на проблема се знае от много месеци. От две години се следи пренасянето му през океана, а в края на 2015-та имаше скок на малформациите сред родените в Бразилия – по-спрециално микроцефалията, случаите на която скочи от 150 на година до 4500 само за няколко месеца. Затова вече съвсем сериозно се говори за възможността това да стане глобална пандемия.

Според държавните здравни служби, тропически комари „Зика” до момента не са открити в Кипър, съобщава Бамбос Харилау.

“Проучването, проведено от здравните служби през 2013 г. за видовете комари, присъстващи на острова не установи наличие на видовете, които са носители на този вирус”, заявиха във вторник от службите.

Харилау отбеляза, че такива изследвания постоянно се правят. Министерството има 130 служители, които пръскат за комарите, но според него, и общините трябва да имат служби за контрол на комарите, които в периода на популация са истинска напаст.

В изявлението си, Харилау отбеляза също, че в сътрудничество с Министерството на външните работи ще бъдат публикувани съвети за пътуващите до засегнатите страни.

СЗО алармира за избухналата епидемия, причинявана от комарите Зика, а това решение бе взето след спешна среща в Женева, при която бе оценена ситуацията, особено раждането на деца с малоформации.

brazil-zika-birth-defectsВсе още не е установена сигурна връзката между Зика, микроцефалията, синдрома на Гилен Баре и други неврологични заболявания. Открита е обаче достатъчно силна корелация – почти всички родилки с деца с микроцефалия са били заразени с вируса. Има много неясни неща около самата болест, дали и как е мутирал вируса, за да се стигне до това. Знаят се обаче няколко важни неща.

Първото е, че трябва да се избягват пътувания в централна и Южна Америка. Особено от бременни или жени, които искат имат деца. В растящ брой страни дори има препоръки местното население да отложи планираните бременности с 6 до 24 месеца. Ако все пак се пътува, трябва да се взимат всички мерки за предпазване от ухапване на комари – мрежи, препарати, добре покриващи дрехи.

Вирусът се предава чрез ухапване от комари от род Aedes.

Преди дни беше съобщен първия диагностициран случай в Европа – турист връщащ се в Дания. Важно е да се разбере, че той се е заразил някъде в Централна или Южна Америка, а не в Европа. Ако обаче заразен не бъде диагностициран при пристигането си, бъде ухапан от комар и комарът пренесе болестта на други, то тогава вече би имало местно заразяване.

Потвърдиха, че вирусът Зика се предава по полов път

Официално се потвърди, че вирусът Зика се предава по полов път, след като лекари от Далас потвърдиха за два такива случая в Далас.

До този момент имаше данни, че инфекцията може да се предава чрез сексуален контакт, но не беше категорично доказано.

Единият от болните се е заразил след полов контакт с друг човек, който преди това е бил във Венецуела, съобщиха от Центъра за контрол и превенция на болестите в САЩ.

И в двата случая са изследвани проби от сперма, а резултатите от тях са положителни.

Все още не е открита ваксина срещу заболяването, припомнят от Световната здравна организация.

Най-добрата превенция засега е да се избягват местата, където живеят комарите, които са носители на заразата.

В момента, инфекцията се е разпространила в повече от 20 страни, предимно в Северна и Южна Америка.

Най-много заразени с вируса има в Бразилия, където от октомври до момента са се разболяли над 4 хиляди души.

Заболяването

Около 80% от хората заразени с вируса Зика нямат никакви симптоми. Все пак, когато такива възникнат те са леки: треска, обрив, болки в ставите и възпаление на окото в продължение на около седмица или по-малко. Сегашният проблем се крие в усложненията. Като много други вируси, включително инфлуенца вируса, Зика изглежда предизвиква при някои хора неврологични поражения означавани като синдром на Guillain-Barré, който може да доведе до парализа или смърт.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*