Хвърлят ли депутатите „прах в очите” на акционерите

Притежатели на ценни книжа на Кипърската банка и вече несъществуващата Laiki Bank в четвъртък демонстрираха пред парламента в търсене на компенсации за понесените загуби.

Полицията изгради барикади около сградата на парламента, но не се съобщава за случаи на насилие.

Демонстрантите излязоха с плакати, като обвиняват правителството в празни обещания.

akciiОт управляващата партия ДИСИ внесоха формулиран проект за резолюция, в която се казва, че парламентът ще ги „подкрепи, когато обстоятелствата позволяват, за да се облекчат огромните загуби, понесени от вложителите на бившия Laiki Bank и банка на Кипър, както и притежателите на ценни книжа и стари акционери, при условие, тази мярка не поставя кипърската икономика в риск. “

ЕДЕК и Зелените съвместно внесоха друг проект за решение, който  гарантира на всеки притежател сигурност за първите €100,000. Резолюцията призовава също така за покриване на банкови задължения срещу първоначалната стойност на въпросните ценни книжа.

Двете предложения трябва да бъдат обсъдени на сесия на парламентарната финансова комисия следващия четвъртък.

imagesБанката на Кипър (ВОС) и вече несъществуващата Laiki са спрели да плащат лихви по ценните книжа, след понасянето на загуби от обезценяването на гръцкия суверенен дълг през 2011 г. Много инвеститори твърдят, че това не е възможност, а някои споделят, че са загубили спестяванията си, направени през целия им живот.

Ценните книжа в някои случаи са по-добро решение от влагане на пари в спестовна сметка. Някои притежатели на облигации обаче твърдят, че не са били добре информирани за рисковете.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*