Крис Яковидес поиска от служителите на FBME кодовете за достъп

Централната банка, назначена за специален администратор на FBME Bank заяви, че някои от исканията на уволнените банкови служители могат да бъдат изпълнени. От Централната банка заявиха, че отнемат лиценза за банкова дейност на кредитора FBME Bank, клон Кипър.

Крис Яковидес, специалния администратор (синдик) на банката, изпрати писма за уволнението на 136 банкови служители от FBME Bank, клон Кипър на 31 март, и задържа 30 от тях на позициите им, за да може да бъдат изплатени депозитите на клиентите на банката, след като Централната банка задейства схема за компенсиране на вложителите. Решението му предизвика стачка на работниците в понеделник.

Централната банка отне лиценза на Кипърския клон на FBME Bank през декември миналата година и задейства схемата за компенсация на вложителите миналия уикенд, който предвижда изплащането на депозити до 100,000 евро.

„Това не означава, че всяка дължима сума на всяко засегнато лице няма да бъде изплатена както законът предписва” каза Крис Яковидес.

След пресконференцията в сряда служители от FBME споделиха, че по време на срещата с представители на Централната банка, Яковидес е заявил, че ще изпълни част от исканията им в замяна на кодовете за достъп до банкови сметки за 1,4 млрд евро в клиентски депозити. Един от адвокатите на работниците Стилиянос Христофору, каза, че Яковидес заплашил да уволни и останалите 30 души, ако предложението му не бе прието, и че Централната банка ще ги отведе до съда, за да получи кодовете.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*