Тройката се връща на острова на 3 ноември

Тройката (МВФ, ЕК, ЕЦБ) се връща в Кипър на 03 ноември за осмата си поредна оценка от програмата, която приключва на 31 март, 2016г.

Cyprus News Agency съобщава, че международните кредитори ще останат на острова до 13 ноември и ще съсредоточат вниманието си върху необслужваните кредити (NPL), както и за укрепване на надзорната рамка за преструктуриране на заемите, за осъществяване на структурни реформи и приватизация.

Говорителят на МВФ Джери Райс заяви, че икономиката бавно се възстановява и е налице вече способността на кредитополучателите да обслужват дълговете си.
Той добави, че въпреки това, необслужваните кредити са сериозен проблем, а безработицата все още се нуждае от време и усилия, за да се преодолее. Но първите признаци на спад на необслужваните кредити вече са налице.

Ще бъде обърнато сериозно внимание и върху изпълнението на структурните реформи, за да се даде тласък на растежа и заетостта, но и за осигуряване на устойчивост на публичните финанси. Важен въпрос за тази цел е реформата на публичната администрация и приватизацията. В същото време няколко критични въпроси все още остават висящи, правителствените законопроекти, автономията на държавните болници, изпълнението на Националната здравна схема, както и приватизацията на телекомуникационната компания CYTA и електроенергийния орган.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*