Синдикатът PEO призовава за внезапен данък върху печалбите на банките

Държавата трябва да продължи с данъчното облагане на неочакваните печалби на банките и компаниите за възобновяема енергия (ВЕИ), за да осигури приходи за прилагане на интегрирана социална политика, каза синдикатът PEO в сряда.

Синдикатът твърди, че това е единственият начин да се осигури ефективна мрежа за социална сигурност за уязвими групи, пенсионери и работодатели, с оглед на високите разходи за живот, които се очаква да се влошат поради предстоящото въвеждане на зелено данъчно облагане .

В изявление на синдиката се отбелязва, че правителството напредва с въвеждането на зелени данъци през първата половина на 2024 г., докато в същото време значителни слоеве от обществото страдат от ефектите на високите цени и лихвени проценти.

„Налагането на така наречените зелени данъци върху горивото, водата и хотелското настаняване ще навреди на икономиката и на домакинствата, особено в енергийния сектор“, каза PEO.

Екип от финансови експерти от Кипърския университет беше натоварен да извърши компютърно моделиране по въпроса, което, наред с други предложения, доведе до предложен 5-процентов данък върху горивото и туристическа такса от 2,50 евро на човек на вечер.

Сред предложенията си PЕО припомни, че се застъпва за включване на пенсионерите с ниски доходи в намалени тарифи за електроенергия, намаляване на лихвените проценти по заемите, справяне с печалбарството, повишаване на гарантирания минимален доход (GMI), увеличаване на субсидиите за електрически превозни средства за домакинства с по-нисък до среден доход и значителни подобрения в системата на обществения транспорт.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*