Тройката се връща от 26 до 29 април

Тройката да разгледа съвместимостта на законопроектите за несъстоятелност с програма за преустройство на Кипър.

Парламентът гласува законопроектът за несъстоятелност, проправяйки пътя на Кипър за програмата на ЕЦБ за купуване на облигации за 500 милиона евро.

Техническите групи на Тройката се очаква да се върнат в Кипър в периода между  26 и 29 април, с цел завършване на петия преглед на програмата за икономическо приспособяване на страната.

Според кипърската новинарска агенция, на 26 април техническите групи на Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) ще пристигат на острова, докато консултациите с кипърските власти се очаква да започнат на 27 април.

Според същите източници, служителите на Тройката ще посетят Кипър, ако не са налице сериозни възражения по текста на рамката за несъстоятелност, приет от Камарата в събота и който е бил изпратен до тях. Не се очакват сериозни възражения след като промените, представени от партиите, бяха обсъдени с Министерството на финансите, което е в тясно сътрудничество с Тройката.

Приемането на рамката за несъстоятелност се очаква да проправи пътя за МВФ, за да се преведат следващите 86 милиона евро в рамките на шестия транш от финансовата помощ на Кипър и да осигури достъпа на страната до количествената програма за облекчаване на ЕЦБ.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*