Схемата закупен имот срещу гражданство – печеливша

През последните две години Кипър е получил над € 2 млрд. от схемата за закупена собственост и документ за постоянно пребиваване, каза във вторник министърът на вътрешните работи Хасикос.

жилищеСхемата позволява на граждани на трети страни да получат право за постоянно пребиваване в Кипър, ако закупят имоти на стойност най-малко € 300,000.

“Тази и други схеми са донесли на Република € 2 млрд и повече през последните две години.”, заяви Сократис Хасикос.

Други схеми включват чужденци, депозиращи € 2 млн. в държавната хазна за закупуване на акции или облигации в държавната инвестиционна компания, а също дарения от € 0.5 млн. към фонда на правителството за научни изследвания и технологии да получат гражданство.

Друг начин е кандидатите да инвестират най-малко € 5млн. в проекти, вариращи в покупка на жилища, офиси, магазини и хотели, които вече са пуснати в употреба.

euroДруг вариант изисква кандидатите да имат депозити или да притежават компания, в която лицето е основен акционер и има в местна банка 5 млн.евро през последните три години.

Хасикос отказа да представи подробна информация за броя на хората, които са получили гражданство, заявявайки, че така би нарушил лични данни.

На настояването на депутати от парламента да видят пълна информация за хората, на които схемата позволява да си купят кипърско гражданство, той заяви, че тези данни не могат да бъдат публично достояние, а по-късно да попаднат и в медиите. Но който иска да се информира, би могъл в министерството да получи интересуващите го данни.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*