“Кипърският проблем не е въпрос на инвазия”

Посланикът на САЩ в Кипър Джон M. Кьониг разбуни духовете с изказването, че той вярва, че кипърският проблем не произтича от турското нашествие през 1974 г. и последващата окупация на острова.

Говорейки по време на открита дискусия в Университета на Кипър във вторник вечерта, той каза: “Аз лично не гледам на кипърския въпрос като на проблем на инвазия и окупация по същество. Ако това не ви харесва, не мога да ви помогна. Аз не считам това за ядро ​​на кипърския проблем “.

“Не съм срещал кипърските турци – може би да има няколко – които смятат, че кипърският проблем е проблем на инвазия и окупация и това са хората, с които трябва да постигнете мир. Така че по-добре да се обърне внимание на това как те виждат кипърския проблем.”

Кьониг говори по време на открита дискусия в Университета в Кипър и американското посолтво в Кипър на тема:”Кипър на кръстопът: Дипломатическите усилия на три десетилетия на ангажираност с Източното Средиземноморие.”

Кьониг смята да се оттегли от поста си в Държавния департамент на САЩ и неговите прощални коментари едва ли ще впечатлят някои от кипърски гръцки политици.

Посланикът на САЩ продължи с думите, че “в Кипър конфликта е започнал преди 51 години и в този контекст, разбира се, той взе огромен и трагичен обрат през 1974 г. и аз по никакъв начин не оправдавам това, което се случи тогава, но проблемът не може да се свежда само до инвазията и окупацията. Това означава всъщност да игнорирате собствената си история “.

“Вие имате да се справяте с много неща освен с присъствието на Турция на острова и присъствието на турски войски, което ние не подкрепяме и не приемаме, наличието на бежанци, което ние не одобряваме. Тези всички въпроси обаче трябва да бъдат разгледани в контекста на преговорите за постигане на споразумение и ние трябва да вземем под внимание също и мнението на общността на кипърските турци. Това е, за което се отнася решението за Кипър. Това е, за което трябва да се търси помирение.”

Двамата лидери заявиха след подновяване на преговорите, че биха желали да се движат напред с осезаеми, изграждащи доверие стъпки, които ще се предприемат паралелно с официалните преговори.

Една такава стъпка е да се отвори Вароша, затвореното предградие на Фамагуста, която се трансформира във виртуален град-призрак след като е бил държан под строг контрол на турската армия от 1974 г. насам.

“Сега е един изключителен момент в Кипър. Само преди единадесет дни, Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ стартираха нов кръг от преговори за постигане на споразумение в рамките на най-обнадеждаващи обстоятелствата. Огледай се около Кипър. Отвъд бреговете на острова има турбуленция, раздори, опасност. На острова последните няколко години също не бяха добри и за двете страни. “

“Като американец, който е прекарал по-голямата част от живота си, живеейки с вашите успехи и неуспехи, вашите надежди и опасения, обещавам, че никога няма да спра да правя това, което мога, за да ви помогне да осъзнаете своята визия за обединение на острова. Но само от вас, кипърците, зависи да си върнете Кипърската мечта “.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*