Спасителите в Кипър протестират

Кипърските спасители протестираха пред Akti Olympion в Лимасол, като  настояват за регламентиране на професията си, работното време и работа през цялата година, с оглед пълноценното охраняване на плажовете.

спасители2Според тях, стотици хора плуват рано сутрин, други в късните часове и са оставени без никаква защита, заради работното време на плажните спасители. Те са убедени, че часовете на утвърденото им работно време не са достатъчни, преди 8 сутринта и след 17,00 часа плажовете не се наблюдават и охраняват от тяхната служба. Миналата година не имало никакви инциденти в рамките на работното им време, но все още се споменават двата инцидента в Ларнака и Пафос, като първият е станал в 18,05 часа, а другият в Пафос, ден след като сезонът е приключил и всички постове са били затворени, казва лидерът на организацията Полис Паликарос.

„Животът не може да се измерва с пари. Усилията ни започнаха още през 2002-ра, налице е един висящ законопроект, който бе представен на Министерството на вътрешните работи за обезпечаване на професията, която ще регулира всичко за нашите плажове”, каза Паликарос.

Въпреки че са предприети действия от страна на министъра на вътрешните работи Сократис Хасикос, катоспасители2 наемане на почасово платен персонал и позволяващ да се работи в срок от осем месеца от 1 април до 30 ноември, ако властите наистина искат туризъм през цялата година, спасителите трябва да работят 12 месеца, добави той.

Те подчертаха, че обезщетенията за безработица, които получават от декември до март, когато не работят, нямат голяма разлика от редовните им заплати. “Ние искаме някаква договореност … така че да можем да работим всичките 12 месеца.”

Спасителите искат да се промени статута на професията, тъй като години наред се водят като „неквалифицирани работници “, а трябва да имат застрахователна схема и спестовни фондове, точно като другите държавни работници и служители.

Освен това те искат подмяна на оборудването им и очакват положителен отговор от правителството.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*