Спират сондажите за газ за две години

Златната мина за газ изглежда ще приключи още преди да е започнала. Компаниите се натъкват или на сухи кладенци или на неструващи си сондажи.  Пацелът Aphrodite Noble в Блок 12 е единствената използваема област в обозримо бъдеще.

Енергийният министър Джордж Лакотрипис обяви вчера, че след пробиване на дълбочина от 5485м, консорциумът Eni-KOGAS  “не е идентифицирал използваеми въглеводороди” в полето на блок 9.

Италианско-корейски консорциум е поискал още две години, за да проучи данните, от което се разбира, че няма да се провеждат повече сондажи в продължение на две години.

Това е вторият пресъхнал кладенец за Eni-KOGAS. Кладенецът Онасагорас беше обявен за сух през декември. Като цяло процентът за успех при евентуални сондажи е само 20%.

Финансовите предизвикателства пред френската Total също означават, че тя няма намерение да прави сондажи.

На 18 март правителството разпространи информация за актуализиране на договора с компанията. Лакотрипис каза малко неясно миналата седмица, че договорът е “за удължаване на програмата на геоложките проучвания в различни области”, но добави: “Няма да кажа кои”. Вероятно причината за липсата на детайлност на министъра е, че Total няма намерение да сондира в блокове 10 и 11 докато цените на петрола остават толкова ниски.

Една от основните причини, поради които Total няма да сондира е, че фирмата се опитва драстично да намали разходите. В отговор на спада на цените на петрола, Total е намалил своята бюджет за проучвания с 30%.

При тези обстоятелства “прозорецът на възможностите”, дипломатично посочен миналата седмица от специалния съветник на генералния секретар на Кипър, Еспен Барт Ейде, изведнъж нарасна от три месеца, колкото Eni-KOGAS” обяви, че ще продължи нейната “техническа пауза”, до две години.

Докато всички участници внимават, за да се избегне всякаква официална връзка между отделните разработки, преговорите за решаване на дългогодишния кипърския проблем се очаква да бъдат възобновени след изтичането на NAVTEX, издадена от Турция за кипърски води, на 06 април и след изборите на кипърските турски за нов лидер  на 17  и 24 април.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*