Разработването на „Афродита” трябва да бъде „непосредствен приоритет”

Непосредствен приоритет за Кипър трябва да бъде изграждането на газовота находище Афродита, и въпреки, че износа на газ за Египет изглежда е най-доброто решение, има много въпросителни около неговото осъществяване.

Cyprus-map-460x250Пред медиите вчера бяха представени документи, поръчани от German Marshall Fund of the United States(GMF). Основните заключения бяха направени от Майкъл Лий, консултант и старши съветник на GMF.
Двата документа са на тема – “Финансиране на газови проекти в Източното Средиземноморие” и “Египет, пазар за природен газ от Кипър и Израел”

Първият дава подробна оценка на факторите, които влияят на инвестициите в газови проекти с акцент върху Източното Средиземноморие. Разглеждат се относителните предимства на финансирането на такива проекти и доставянето на газ до пазара. Според авторите на документа, за Кипър приоритет ще бъде развитието на областта Афродита и да се продължи проучването, въпреки първоначално разочароващите резултати и ниските цени на петрола.

afrodita-gas-620x264Вторият документ анализира възможностите и рисковете, свързани с износа на природен газ от Израел и Кипър в Египет. Той констатира, че ще има значителни недостатъци в доставките на газ за Египетския пазар в следващото десетилетие, въпреки новите големите инвестиции и  усилията за пестене на енергия.

Относно перспективите за решаване на кипърския проблем в областта на енергетиката, Лий заяви, че разрешаването ще създаде стабилни условия за привличане на инвеститори, както и условия за компаниите да продължат с по-нататъшни изследвания за запаси от природен газ.

Лий се срещна с енергийния министър, президента и външния министър Касулидис, предстоят срещи с лидера на кипърските турци Аканджъ и с представители на компании, работещи в областта на енергетиката в Кипър.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*