Кабинетът разреши да започнат нови преговори с ENI-KOGAS

Кабинетът в сряда упълномощи Енергийният министър да преговаря за двугодишно удължаване на италианско-южнокорейския консорциум ENI-KOGAS  за лиценз за проучване на въглеводороди в Кипър в изключителна икономическа зона (ИИЗ) на Кипър.

cyprus-gasКомпанията е поискала удължаване преди няколко месеца, а парламента се опитваше да намери правилната правна рамка, за да удовлетвори искането. “Правната рамка е налице, и ние ще започнем преговори с компанията по същността на промените, които трябва да бъдат направени така, че те да продължат с проучвателната си програма”, каза Лакотрипис  след заседание на кабинета, проведено в президентската резиденция в Тродос. ENI-KOGAS иска още две години, за да направи преоценка на геоложкия модел, след като на два пъти не успя да намери използваемите въглеводороди в блок 9 в Кипърската изключителна икономическа зона. Компанията е поискала удължаване на срока до февруари 2018г. за повторна оценка на енергийния потенциал в Източна  Леванта, където те работят.
След първото неуспешно сондиране в полето Онасагорас, другите цели на компанията бяха на изток, където източниците на природен газ са били създадени преди милиони години. Ето защо и компанията отива с проучвателен план към Аматуса, което е по – близо до тези източници.
Корабът на ENI-KOGAS Saipem 10000 напусна водите през април, точно преди избирането на лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ. В същото време турският кораб за сеизмично проучване Barbaros, навлезе в Кипърската изключителна икономическа зона, което предизвиква президента Никос Анастасиадис да се оттегли от преговорите с кипърския тогава турски лидер Дервиш Ероглу. Анастасиадис тогава добави, че няма да се върне на масата за преговори, докато Barbaros не се върне в Турция. Последващото избиране на Акънджъ доведе до заминаването на Saipem за Италия за поддръжка, както и връщането на Барбарос в Турция и беше отворен отново пътя за преговорите за решаване на кипърския проблем.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*