Открита лекция в Никозия снощи

Лекция на тема: „ПРОЗРЕНИЯТА НА АКАДЕМИК АНАСТАС ИШИРКОВ ЗА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ И ПРИНОСЪТ МУ КЪМ СВЕТОВНОТО КУЛТУРНО РАЗВИТИЕ“ изнесе проф. Димитър Симеонов снощи в сградата на БНУ "НИкола Вапцаров в Никозия

Събитието, организирано от българското училище “Никола Вапцаров” – Никозия към Съюза на българите в Кипър, се проведе снощи в сградата на учебното заведение пред подбран кръг българи, проявяващи интерес към опазването на националната ни памет.

Лекцията чете проф. Димитър Симеонов от Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”, с което отдаде почит на наследството на академик Анастас Иширков и запозна аудиторията с безценния му принос към разбирането на нашата културна идентичност и мястот ѝ в световния контекст.

Публичната лекция е част от проекта по Националната програма “Неразказаните истории на българите” на Министерството на образованието и науката в България, който училище “Никола Вапцаров” спечели това лято. По този проект се очаква да излезе книга на български и на гръцки език, както и да бъде направена аудиокнига.

В лекцията си на проф. Симеонов се спря на личността, живота и научната дейност на акад. Анастас Иширков, очертавайки широк кръг от теми, разработки и прозрения на големия български учен, които го нареждат сред най-значимите академични личности в света за неговото време. Едновременно с това беше изтъкната и необходимостта от възраждане на паметта за академик Иширков, потъпкана от комунистическия режим и пренебрегевана и неглижирана от нас днес.

На лекцията присъстваха учители само от две училища, ученици от БУ “Н. Вапцаров”, както и граждани, проявили интерес към темата, която наистина ги развълнува и това пролича от въпросите, които бяха зададени след края на изложението.

Необяснимо беше отсъствието на преподавателите по география и история от българските училища в Кипър и липсата на интерес от тяхна страна към темата.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*