Кипър: МЗ в битка с антибиотиците


Кипър е сред европейските страни с най-голямо потребление на антибиотици. И в резултат на това, сред страните с най-висок процент на антимикробна резистентност


Данни за неправилното изписване на антибиотици дава Европейският център за контрол и превенция на заболяванията. В тази връзка Министерството на здравеопазването затяга контрола върху изписването на такива лекарства чрез системата GeSI. Това съобщиха от ведомството на 9 май.

„Осъзнавайки сериозността на проблема, Министерството на здравеопазването планира серия от мерки, насочени към рационалното използване на антибиотици и борбата с микробната резистентност“, се казва в доклада .

Тези мерки включват разработването, в сътрудничество със Здравноосигурителната организация, на програма за надзор на амбулаторното предписване на антибиотици. Като част от тази програма на 2 май беше изпратен въпросник до лекарите, който те трябва да попълнят, когато предписват антибиотици за GeSI. Въпросникът включва въпрос относно клиничните показания за предписване на антибиотици.

Крайната цел на Министерството на здравеопазването е антибиотиците да се предписват само по показания. Тоест само при бактериални, а не при вирусни инфекции. А също и само тези антибиотици, които са подходящи за конкретна инфекция, се казва в изявление на агенцията.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*