САЩ виждат спънки по три основни точки по кипърския въпрос

Американският заместник държавен секретар Аманда Слоут е споделила, че не е постигнато съгласие по три основни точки на кипърския въпрос; територия, собственост и гаранции.

Слоут каза това на гръцко-американската и кипърско-американската организации чрез телеконференция на неотдавнашното посещение в Кипър на държавният секретар на САЩ Джон Кери.
В изявления пред медиите, Филип Кристофър от Международната координационна комисия „Правосъдие за Кипър” изрази задоволството си от брифинга, отбелязвайки, че американците са оптимисти след посещението и срещите на Кери с кипърския му колега Йоанис Касулидис и президента на Кипър Никос Анастасиадис, както и с кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ.

Членовете на организациите зададоха на Слоут няколко въпроса преди всичко във връзка с позицията на Турция. „Казаха ни, че техният оптимизъм се дължи главно на факта, че Турция е дала разрешение за разкопки в области, където са изчезнали хора след инвазията. Но Турция трябва да предприеме още действия.”

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*