Кипър: По-строги санкции за шофьорите, нарушили закона

файлова снимка
Файлова снимка

В изпълнение на проучване, направено през 2016 г., правителството има готовност да одобри законодателство, въвеждащо по-строги санкции за пътнотранспортни нарушения, което може да включва временно спиране на шофьорските книжки, в опит да се справят с пътните нарушения, които често водят до сериозни инциденти.

В интервю по твканал Сигма, Йонас Николау заяви, че ако не се вземат спешни мерки и санкции, нарушителите ще продължат да убиват и осакатяват хора. Проучването на Университета на Кипър показвало, че санкциите за някои ПТП пристъпления в Кипър са най-ниски в ЕС.

Вече са подготвени няколко законопроекта за преразглеждане на санкциите, свързани с основните причини за смъртоносни инциденти.

Едно от предложенията, с които се занимават властите, е повишаването на глоба за ползване на телефона при шофиране от 85 до 300 евро.

Те също така включват разпоредби, упълномощаващи полицията да конфискува/задържи превозното средство на нарушителя и да прекрати лиценза на водача на място.

Спирането на лиценз понастоящем се решава от съда.

Според министър Николау, санкциите трябва да са пропорционални на нарушението. Той заяви, че повторната проверка на проектите ще бъде завършена до края на март т.г. и ще бъдат представени на Правната служба.

“Ние преценихме, че е необходимо преразглеждане на санкциите за пътнотранспортни нарушения, дори ако не е включено изземване на МПС”. Но временното вземане на шофьорските книжки ще остане като наказание.

Цитираната статистика през февруари 2016-та сочи, че общият брой на пътнотранспортни произшествия между 2011 и 2015 г. е бил 6 562.

Този брой обаче е свързан само с инциденти, разследвани от полицията.

Според асоциацията на застрахователните компании, реалният брой е оценен на 180 000. Нагледно казано – един инцидент на всеки 15 минути, четири на час, 96 на ден, през всичките365 дни в годината, в продължение на пет години.

Сериозните инциденти са намалели от 7,262 през 1982 г. на 1,153 през 2014 г., но смъртността по пътищата се е увеличила значително от 12,8 на 1000 произшествия през 1982 г. до 39 на 1000 през 2014 г.

Повечето инциденти се случват в жилищни райони – 82% – и само 5% на магистралите. Четиридесет и шест души загинаха по пътищата през 2016 г., в сравнение с 57 през 2015 г.

Ръководителят на изследването, професор Андреас Капардис, заяви, че основната причина за злополуките е шофирането в нетрезво състояние в 27% от случаите, последвано от безразсъдно шофиране с 23%, изпреварване – 14% и превишаване на допустимата скорост – 13%.

Проучването установи също, че когато за кратко време камерите за трафик са били използвани през 2007 г., инцидентите са спаднали с 14%. Все още има усилия за повторно въвеждане на камерите.

Напомняме на нашите читатели, че тази седмица тече кампания за правилното използване на детски седалки и колани в МПС, която ще трае до неделя, 18 март.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*