Високи нива на безработица сред кипърските младежи

Министърът на образованието обмисля промени, за да се подпомогне борбата с високите нива на безработицата сред младите хора, независимо от това, че половината от младите кипърци са с дипломи за висше образование.

Според Филелефтерос, около 55% от младите хора в Кипър са с висше образование, и въпреки това са безработни. Министърът на образованието Костас Кадис заяви пред медията, че промените в образователната система може да допринесе за подобряване на положението.

На специална среща на кабинета с ученици и студенти беше споменато за възможността да се предприемат действия, които да подобрят прехода от висшето учебно заведение към работното място. Това, според Костас Кадис, може да стане чрез по-добро съответствие между уменията на дипломираните студенти с потребностите на работното място.
Кадис каза, че много може да се научи от страни, които насърчават практическия опит, стажантските програми и почасовата работа на младите хора. Стъпка в правилната посока, продължи той, са неотдавнашните промени в държавните лицеи и техническите училища. Той каза, че учителите и съветниците по кариерно ориентиране следва също така да помогнат на учениците да направят реалистичен избор относно бъдещата им кариера. Друго предложение, представено от министър е висшите учебни заведения и големите предприятия и фирми да поддържат тесни връзки. „Това ще бъде особено положително, ако съществуват програми за практически опит или стажантски програми за студентите” каза министъра на образованието.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*