Продължава спадът на цените на електроенергията

Сметките за електроенергия ще паднат отново, но по-ниските цени няма да се задържат, защото международните цени на суровия петрол са във възход, каза във вторник говорителката на АИК Кристина Пападопулу.

Компанията обяви допълнително намаление във вторник от три на сто за двумесечни клиенти и 1.1 на сто за месечни клиенти, отбелязвайки общо спад от 21 на сто в цената през последните дванадесет месеца, а от 2013 г. цената е паднала на 38 на сто.

“Постоянното намаляване на цените е свързано с цената на суровия петрол и тъй като ние имаме количества в наличност, можем да си позволим да осигурим по-евтина електроенергия, но напоследък цените на петрола започнаха да се покачват, така че цените на електроенергията твърде скоро ще започнат отново да нарастват,” каза още Пападопулу пред журналисти.

Въпреки че сметките са паднали, електроенергията в Кипър все още е сред най-скъпите в ЕС. Електроенергия на острова премина от втората най-скъпа през 2012 г. до четвъртата най-скъпа през 2014 г. Данните до втората половина на 2014 година.

Няма промени за кипърските индустриалци, тъй като въпреки пониженията те все още плащат най-скъпата електроенергия сред промишлените потребители.

Спадът в цените е само от полза на потребителите, тъй като все повече хора са в състояние да уредят неплатените си сметки.

“Тази година неплатена консумация е била намалена с 45 на сто, от 40 млн евро задължения към АИК, сумата падна до 22 млн и вярвам, че това се дължи на по-ниските сметки за електричество и планове за плащане, които ние въведохме,” каза тя.

Въпреки това, хора са били докладвани за кражба на електроенергия, каза Пападопулу.

“Нашите техници засичат от време на време случаи на отклоняване на електроенергия извън мрежата и разбира се, това е престъпление. Също така няколко случая са били докладвани,” каза тя.

17 млн евро, дължими по помощната програма за закрити сметки остават непроменени обаче, каза Пападопулу, тъй като е трудно да бъдат издирени длъжниците.

“Тези сметки са обикновено на фирми, които са закрити, или хора, които са напуснали страната, така че не е лесно да ги намерим”, каза тя.

Пападопулу каза още, че след нареждания на регулаторния орган в областта на енергетиката CERA, те вече няма да спират електрозахранването на уязвимите групи, които не са платили сметките си, тъй като това се счита за един чувствителен период и най-вероятно така ще продължи и през цялото лято.

“Ние също така възстановихме захранването на онези членове на уязвими групи, които не са платили сметките си. Тази мярка мярка ще бъде в сила до второ нареждане от CERA. Ние очакваме, че кабинетът ще издаде указ, според който ще се определят т.нар. чувствителни периоди “, каза тя.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*