Преговарящите се захващат за работа

Преговорите за Кипър продължават днес, когато е предвидено да се срещнат кипърският гърци преговарящ Андреас Мавроянис и колегата му от кипърската турска страна  Йоздил Нами.

Очаква се те да изготвят план за действие на президента Никос Анастасиадис и кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ, с оглед да започнат преговори по същество.

Предвидено бе срещата да започне в 10 часа.

Двамата преговарящи ще разгледат някои предложения по отношение на мерките за укрепване на доверието, които ще бъдат предоставени на лидерите за решение.

Говорителят на правителството Никос Христодулидис каза по-рано, че президентът Анастасиадис и Мустафа Акънджъ са възложили на своите преговарящи да подготвят съвместен списък на “ниска политика” за укрепване на доверието.

Списъкът ще бъде представен на двамата лидери, които имат правомощията да решават кои мерки ще бъдат приети.

Ръководените от ООН преговори, чиято цел е да се съберат Кипър под федерален покрив, бяха възобновени на 15 май, със среща между Анастасиадис и Акънджъ, в присъствието на специалния пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде.

В изявления след срещата, Ейде каза, че двамата лидери “се съгласиха да заседават най-малко два пъти месечно и да работят заедно по редица мерки за изграждане на доверие, от които биха спечелили двете общности.”

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*