Посланикът на Русия: Решението за Кипър не трябва да бъде наложено

Станислав Осадчий

Решаването на кипърския проблем не трябва да бъде наложено на кипърците, каза руският посланик Станислав Осадчий в Никозия в понеделник.

Пред журналисти след среща с президента Никос Анастасиадис, посланикът каза също, че Москва е готова да допринесе за усилията за постигане на споразумение, но не и да се намесва.

“Решението трябва да дойде от самите кипърци и не трябва да им бъде наложено. Ние винаги ще бъдем на ваша страна. Ако е необходима помощ, ние винаги ще бъдем готови да помогнем, но ние няма да се намесваме в решаването на кипърския въпрос “, добави той.

Помолен да коментира изявлението на руското външно министерство, в което се призовават всички участващи страни, да не се намесват в преговорите за Кипър, той каза: “това е адресирано до всички … ние сме за решение, което да бъде намерено от самите кипърци. Не искаме да се стигне до решение, което им е наложено.”

Русия подкрепя всяко решение, което ще бъде приемливо за двете общности в Кипър посочи посланикът, и допълни, че решението трябва да бъде в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Кипърският въпрос не е единствената тема, която бе обсъдена по време на срещата, каза също той.

“Ние обсъдихме и ситуацията в Украйна и други регионални проблеми”, добави Осадчий.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*