Върви народе възродени…

Обръщение на директора на българско училище „Паисий Хилендарски“ в Лимасол

 

Скъпи учители, ученици, уважаеми родители,

След няколко дни цяла България и всички българи по света ще честват Деня на словото, деня на буквите, деня на духовността. Всички знаем, че този празник започва в Пловдив през 1851 г. на 11 май, в деня на светите братя равноапостоли Кирил и Методий. Хубаво е, че и днес, повече от век и половина по-късно, ние се събираме заедно, за да отдадем дължимото на историята и традицията. Хубаво е, че историята и традицията ни обединяват. 24-ти  май е ден, който ни съединява с поколения българи, които и в дни на народен подем, и в дни на робство и страдания са отстоявали нашия език, нашата култура, българската народна идентичност.

Празникът на славянските братя е и празник на нашите учители. В училището ни работи чудесен педагогически колектив, който със своя опит, знания и професионализъм спомага за качественото обучение и възпитание на нашите ученици.

Честит празник скъпи колеги, продължавайте да работите със същия дух и любов за доброто и бъдещето на нашите ученици!

u-teТази година за нас бе първа, изпълнена с трудности и успехи. Щастливи сме, че имаме тридесет прекрасни деца. Малките „Патиланци“ – подготвителната ни група, ни изненадаха със своите знания и таланти. Близнаците Антония и Станислав с гордост рецитираха „Химна на България“, познаваха Левски и Ботев и тяхното дело. Всички деца знаят да пишат букви, да броят до 10 и да събират и изваждат. За малките първокласници годината бе изпълнена с много труд, вълнение и радост. Първите стъпки към знанието и възпитанието, към четенето, писането и смятането, усвоиха благодарение на първия учител в училище, който за пръв път им подаде ръка, за да продължат с придобитите знания в по горните класове и етапи на обучение. Всеки трябва да уважава и никога да не забравя първия си учител.

Основната цел на нашето училище е да запазим българския език и култура, затова не пропуснахме нито един празник и обичай – отпразнувахме Коледа, изработихме сурвачки, на първи март изнесохме открит урок пред ученици и учители от кипърско училище „Ланитио димотико“,в което провеждаме занятията, а на 22 март заедно окичихме дърво с мартеничките, които получиха от нас като подарък.

Посланик Христо Георгиев изнесе открит урок по история на темаposlanik „Освобождението и Следосвобожденска България, тема която винаги е вълнувала българите, затова ученици, учители и родители с внимание слушахме нашия гост, след това заедно окичихме дърво с мартеница дълга 50м. Участвахме в срещата със Стефан Филчев – директорът на къща-музей „Иван Вазов” в Сопот, която се състоя в Ларнака. Благодарим на Българския Вестник и на училище „Д-р Петър Берон“, че ни поканиха да участваме. За децата бе едно прекрасно, незабравимо преживяване.

Фолклорната ни група ни радва с български народни танци и песни на всеки празник, а в АРТ работилницата децата изработват различни предмети с национални мотиви – коледари, кукерски маски, кукли в национални носии, мартеници, боядисаха яйца за Великден, оплетоха венци за Лазаровден, запознаха се с българските традиции и обичаи.

Благодарим на Българския Вестник в Кипър за това, че е винаги съпричастен към нашата дейност и проблеми.

Уважаеми учители, родители и сънародници,

Нека в този слънчев празник да изразим отново нашето уважение към словото и знанието, към националния дух, нека бъдем заедно.

Скъпи ученици, бъдете горди пазители на българските ценности, на българското слово и култура! Честит празник!

Таня Христова, директор на българско училище „Паисий Хилендарски“ Лимасол

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*