Полицията предупреждава абонатите на Cyta за измама

 

Получили сте повикване с код +213, +372, +387, +674, +960 и +881… Не отговаряйте! Това е измама с цел да ви дръпнат пари от сметката.

Полицията призова обществеността да не отговаря на пропуснатите обаждания до своите мобилни телефони, направени от неизвестни чуждестранни номера с посочените по-горе кодове.

От понеделник  до четвъртък около 350 000 такива обаждания бяха изпратени на мобилните абонати на Cyta Кипър. От оператора успяха да блокират няколко от чуждестранните номера.

Обажданията се извършват късно през нощта, като се започне от около полунощ до 3 часа сутринта, а обаждащите затварят веднага, щом лицето отговори.

Ако някой получи пропуснато повикване и обратно позвъни, той ще бъде таксуван с международна тарифа. Жертвите обикновено чуват предварително записано съобщение, което трае няколко секунди.

“Това е най-мащабната измама досега”, заяви говорителят на Cyta Лефтерис Христу.

Той обясни, че измамниците, като например компании за обработка на обаждания, правят парите си от тарифите за терминиране.

Досега идентифицираните и блокирани заподозрени номера съдържат кодовете +213 (Алжир), +242 (Конго), +372 (Естония), +387 (Босна и Херцеговина), +674 (Науру), +960 (Малдивите) и +881 (Globalstar (Mobile Satellite Service).

От Cyta и полицията съветват обществеността да бъде бдителна, тъй като измамници продължават да се обаждат от нови номера.

Засегнатите абонати могат да съобщават за инциденти на полицейското звено за киберпрестъпления на 22 607 250 или 22 808 200, Citizen Helpline на 1460 или да се свържат с техния доставчик на телекомуникации.

Абонатите на Cyta могат да се обадят на номер 132 без такса.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*