Ларнака – 100 години Катаклизмос

Готови ли сте да посрещнете най-големия фолклорен фестивал в нашата страна , отново в града на Зенон?

През юни, петдесет дни след Великден, в Кипър се празнува потопа. Също така се нарича Светия Дух ден Петдесетница, или защото се споменава за изливането на Святия Дух на апостолите петдесет дни след Възкресение Христово. В Кипър, честването на Потопа е свързано и с древните церемонии в чест на Афродита и Адонис.

kataklizmosВодата е основният елемент на фестивала. Във всички крайбрежни градове се организират концерти, игри и други събития. Бъдете готови да се намокри по време на потопа!

Ларнака организира най-големите събития по време на Катаклизмос. Не му отстъпват и другите морски градове – Лимасол, Пафос и Агия Напа.

Фестивалът на Катаклизмос е основният фестивал на Ларнака, който се посещава всяка година от хиляди местни жители и чужденци.

„Катаклизмос” е традиция, която идва от дълбините на древността. Тази година културните събития ще започнат на 29 май и ще продължат до 3-ти юни. Фестивалът „Катаклизмос” е най-голямото събиране на фолклорни групи от страната и чужбина. През последното десетилетие фестивалът е и туристическа атракция за хилядите гости на града.

И тази година на сцените на Финикудес ще застанат народни поети, танцьори, певци, концерти на известни изпълнители от Гърция и Кипър, сатира, детски представления и други, като броя на участниците е повече от внушителен, над 4000 изпълнители от всички възрасти.

larnaca1Основната сцена е на брега на морето на Финикудес, втората на площад Европа, където ще бъдат представени програмите на различни танцови групи, крепостта също ще стане за пореден път сцена на няколко театрални постановки. На площад „Кимонос” ще са подредени много павилиони, представящи традиционните занаяти на острова.

Централния булевард на Финикудес вече е с разположени шатри на местни производители на традиционни ядки и лакомства и забавления за деца и възрастни. В седмицата на „Катаклизмос” целият град живее в ритъма на празника. Присъединете се и вие!

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*