Кипър се превръща в регионален център за висше образование

Усилията на правителството да превърне страната в регионален образователен център се оказаха успешни, тъй като броят на чуждестранните студенти почти се е утроил в рамките на три години, каза министърът на образованието Костас Кадис.

През учебната 2012-2013 г. повече от 8 300 чуждестранни студенти са регистрирани във висши учебни заведения, а през миналата година броят им е над 17 600. Като част от целта за увеличаване на числеността, правителството подкрепи разширяването на държавните и частните университети, така че да могат да предлагат „по-привлекателни учебни програми“. Министърът заяви, че споразуменията, подписани с други страни за сътрудничеството в областта на висшето образование и взаимното признаване на квалификации, също са помогнали за увеличаване на броя на чуждестранните студенти. Последните такива споразумения са подписани с Русия и Китай.

Кадис също така отхвърли обвиненията, че броя на кипърците, които получават висше образование е намалял.

Той каза, че през 2010 г. 45% от кипърските младежи са завършили висше образование, докато през 2015 г. този процент е нараснал до 55%, което е по-високо от средното за ЕС.

„Целта на ЕС е до 2020 г. всички държави-членки да достигнат 40%, а ние вече сме на 55%. Това, което трябва да ни тревожи е как да запазим тези учени в държавата си“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*