Полети отклонени от Ларнака до Пафос

Съдържащият се прах в атмосферата създава проблеми за приземяване на самолетите на летището в Ларнака, в резултат на което днес от девет сутринта до този момент са били отклонени пет полети до летище Пафос.

skonileГоворителят на летищата на Кипър – Адамос Асприс заяви пред в-к Политис, че не изключват възможността за по-нататъшни отклонения за пристигащите и заминаващите самолети, ако явлението продължава със същата интензивност.

Заради праха „границата на видимостта в района на летище Ларнака в момента е 500 метра, което създава големи трудности при обработката на полетите на летището.”
Съществува праг на видимост на летищата в целия свят, която е 10 километра.
В повечето международни летища прага на видимост, който изисква специално внимание е около 800 – 1000 метра.

Вижте в реално време движението на прах в атмосферата

Очаква се днес праха да се сгъсти в атмосферата на цял Кипър. смята се, че днес ситуацията е по-добра от вчера, но ще продължи да бъде трудно и опасно, тъй като прахът идва от югоизточните райони на Сирия, където в момента има военни операции.

Положението в Никозия в 6 сутринта беше много по-добро от вчера, като нивото на прах се равнява на 53 микрограма на кеб.метър, в близост до границите на нормата за човешкото здраве. Нивата на влажност са около 40-46%.

полетиГорещата вълна ще продължи до четвъртък и се очаква леко спадане на температурите, които все пак остават доста над нормалното за сезона.

Според директора на метеорологичната служба Панайотис Михаел, двете явления, т.е. прах и топлинна енергия, са свързани, тъй като те са дошли в Кипър същите топли въздушни маси, идващи от изток, а именно от района на Сирия, Йордания и Ирак.
Запитан за текущата температура, г-н Михаел каза, че прогнозата е за максимална температура от 41 градуса по Целзий, но заради концентрацията на прах, може да останат 1-2 градуса по-ниско.
Запитан дали би могло да се предскаже пясъчната буря, той заяви, че не е необичайно за сезона, но обикновено такива случаи с прах са по-чести през пролетта.

Според него, до утре на обяд интензивността бавно ще започне да отслабва. До четвъртък се очаква пясъкът в атмосферата да намалее малко. Но това зависи от движението на въздушните маси.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*