Какво се крие зад руските маневри в Сирия

Какво цели нарастващото руско военно присъствие в Сирия? Това е въпросът, след като в събота президентът Владимир Путин за първи път публично призна руското участие (“сериозно” по думите му), в сирийската гражданска война. Последва съобщение за няколко руски десантни кораби, които преминават проливите и се насочват към Сирия. Израелски медии дори спекулираха за появата не само на руски пилоти в сирийските самолети, но и за разполагане на модерни изтребители в региона. Последното вече звучи по-малко конспиративно след официалното признание на Гърция, че САЩ са поискали страната да откаже възможността руски самолети да позлват нейното въздушно пространство.

руско присъствие в сирияИска ли Москва да промени баланса на силите в Сирия, за да излезе конфликтът от мъртвата точка и да се върви към сделка, или обратното – иска да го подклажда, за да увеличи натиска към Запада от вълните сирийски бежанци, както гласят по-конспиративните коментари?
Ако се съди от официалната американска реакция, Вашингтон поне засега не вижда някаква сериозна промяна. В деня, в който Путин призна за участието на руски военни в Сирия, американският държавен секретар Джон Кери е провел телефонен с руския си колега Сергей Лавров. Според Държaвния департамент Кери е изразил притеснението си за увеличаващата се руска военна подкрепа към сирийското правителство. В изявлението се споменава и, че засиленото руско присъствие може да увеличи прилива на бежанци към ЕС, както и да доведе до ескалация на конфликта и още жертви. Но не се използват думи като “осъжда” или “предупреждава”. В същото време Кери и Лавров са се съгласили, че обсъжданията на сирийския конфликт ще продължат по-късно този месец в Ню Йорк, пише още в комюникето. Тогава за първи път от десет години се очаква Путин да присъства на Генералната асамблея на ООН.

Сирийските руснаци
23051
Русия отдавна разполага с военен персонал в пристанището Тартус, което е база на руските военноморски сили. Част от снимките на руски войници, които циркулираха из социалните мрежи, бяха именно оттам. Досега обаче няма сведения за пряко участие на руски военни в конфликта в страната.
Америка е засякла “притеснителни подготвителни стъпки”, които се изразяват например в транспорт на сглобяеми жилища за стотици хора. Те са за персонала на сирийско летище в пристанищния град Латакия, споделя висш американски служител пред Reuters. Според него това може да е знак, че Русия се подготвя за разполагане на тежки военни средства там.
Според сирийски източник, цитиран от либийския вестник As-Safir, няма значителна промяна в ролята на руснаците на сирийска земя – те са там като експерти и съветници. Пред британския в. Daily Telegraph независимият руски военен коментатор Павел Фелгенгауер твърди, че безспорно има руско участие в Сирия, което се изразява в присъствието на технически съветници и инженери. Тяхната роля е да поддържат военното оборудване, като Фелгенгауер добавя, че е невъзможно самолетите на Асад да летят без някакво руско техническо съдействие.
Но има признаци, че това присъствие се засилва. На 2 септември BBC предаде, че тежко натоварен кораб на руския флот е преминавал през Босфора, вероятно в посока Сирия на 20 август. Освен това видео клип с източник сирийската армия показва нови бронетранспортьори БТР-82A (сами по себе си вече не най-нов модел), които никога досега не са били доставяни на сирийците.

Все пак защо?
Увеличаването на руските сили в Сирия идва само няколко месеца, след като беше подписана ядрената сделка на Запада с Иран. Тя отваря пътя за завръщане на Техеран на международната сцена, още повече, че страната е неофициален съюзник на САЩ и Европа в борбата им с “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ).
Въпросът е дали под благовидните притеснения на Запада на Русия и Иран не се дава поле за действие там, където европейците и американците нямат желание да се намесват. Защото няма съмнение, че режимът на Башар ал Асад в Сирия се крепи в немалка степен на помощта на Москва и Техеран. А ограничаването на ИДИЛ минава през някаква стабилност в Сирия.
Само преди месец в медиите се обсъждаше дали Русия не е готова да мине “отвъд Асад”. Поводът беше реплика на турския президент Реджеп Ердоган, цитирана от в. “Сабах”, че “[Путин] вече не е на мнение, че Русия трябва да подкрепя Асад до края. Аз вярвам, че той може да се откаже от него”.
При условие, че една от възможните сделки за бъдещето на Сирия държавното устройство на страната да бъде подобно на това в Ливан, където религиозните групи имат свои квоти в правителството, някой ще трябва да гарантира и съдбата на Асад. Според Павел Фелгенхауер военните маневри на Москва може да са част от усилията да засили натиска върху американския президент Барак Обама да приеме мирния план за Сирия, предложен от Путин в началото на лятото, предвиждащ включване на сирийски правителствени сили и Иран в коалицията срещу ИДИЛ. Има и предположения, че това е опит Кремъл да се включи в битката срещу джихадистите и да изтъргува това както срещу участие в определянето на бъдещето на Сирия, така и за вдигане на западните санкции срещу Русия.
Увеличеното присъствие на руски военни в Сирия е повод за притеснение и за Израел. Според в. Haaretz това може да промени баланса на силите в региона. Израелското надмощие в арабския район е далеч по-възможно, когато липсват силни съюзници и Сирия действа разпокъсано във военен аспект. Когато се включи съюзник като Русия и разположи войските си там, това променя ситуацията значително.
Дали руските движения в Сирия целят изменение на стратегическия пейзаж в Близкия изток, дали са маневри в играта на Кремъл със Запада и дали всичко това ще увеличи бежанския поток е трудно да се каже. Както винаги с действията на Путин, те са колкото непредвидими, толкова и неразгадаеми.

Източник: capital.bg

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*