Над 80 на сто вярват, че корупцията е основен проблем в Кипър

Процентът на кипърските гърци, които вярват, че корупцията е основен проблем на острова е останал непроменен през последната година, според проучване на  Transparency International – Кипър.

корупцияРезултатите показват, че през 2014г. и 2015г., 83 на сто от кипърците вярват, че корупцията е основен проблем в политически партии, местните власти и в банковия сектор.
Въпросите задавани на анкетираните са еднакви през двете години, за да улеснят изследването, проведено при над 400 души на възраст между 18-65г. Един на всеки двама анкетирани заявяват, че са имали инцидент с корупцията, а четири от петима заявиха, че са готови да докладват ако станат свидетели на такъв инцидент.
Една трета от участниците са заявили, че не се страхуват да използват собствените си имена в подаването на жалба, но останалите предпочитат да го направят анонимно.
“Това е оксиморон, въпреки, че по-голямата част от анкетираните вярват, че политическите партии са сред най-корумпираните институции в кипърското общество, по-голямата част от анкетираните смятат, че именно политическите партии имат отговорността за борбата и превенцията на корупцията”, съобщиха от Transparency International .
Смята се, че в ЕС, около 120 млрд € се губят годишно заради корупция.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*