Повече от половината кипърци изхвърлят храна

Трябва ли да се яде храна, след датата на етикета „Най-добър до…”? Това е един от въпросите с най- широко разпространено недоразумение сред европейците, което води до ненужно изхвърляне на огромни количества хранителни продукти. Кипър е една от страните от ЕС, където повечето хора тълкуват етикета погрешно.

“Най-добър до” всъщност означава, че хората могат да консумират храната и след тази дата, но качеството може да не е същото. В проучване на Евробарометър, 54 на сто от кипърците, вярват, че след тази дата храната не трябва да се консумира, в сравнение с европейците от другите страни, където процентът е около 24 на сто. Проучването е имало за цел да се разберат възприятията на гражданите, техните нагласи и практики, свързани с хранителните отпадъци и по-специално се фокусира върху разбирането на етикетирането на храните и до каква степен тази информация повлиява на техните потребителски навици.
Повечето хора вземат етикетите много сериозно, според проучването, 58 на сто казват, че винаги гледат датите, преди да купят или използват даден хранителен продукт. Кипър е сред страните, класирани високо в тази категория, като 67 на сто твърдят, че винаги проверяват етикетите. Анкетираните са били запитани как биха реагирали, ако производителите отстранят етикета „най-добър до” за някои дълготрайните храни като ориз, макаронени изделия, кафе и чай, които в момента са етикетирани с тази информация.
На този въпрос има най-голямо различие в процентите при различните държави. В Кипър (77 на сто) и Гърция (76 на сто), показва, че те биха предпочели етикета “най-добър до” да остане на дълготрайните хранителни продукти. В Италия 69 на сто, Малта -70 на сто. Въпреки това, в 12 от 28-те държави-членки, само малка част от хората обръщат внимание на тази информация и само ако е необходимо-това са хората от Франция, Австрия, Холандия и Германия.

В 23 от 28-те страни-членки, повечето анкетирани казват, че ще продължат да използват отворени хранителни продукти или такива със изтекла препоръчителната дата, ако те изглеждат добре. Въпреки това, в Кипър (58 на сто), Малта (52 на сто), България (57 на сто), Гърция (60 на сто) и Румъния (65 на сто) мнозинство заявиха, че ще хвърлят храната, без значение как изглежда, дори ако е добра на вкус, въз основа на инструкциите от опаковката.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*