Преработка на млечни продукти с изтекъл срок в биогаз

Министърът на земеделието Никос Куялис изрази подкрепата си за проекта DAIRIUS, който се занимава с превръщането на млечни продукти с изтекъл срок в биогаз.

“За нас правилното управление на битовите отпадъци е крайъгълен камък в усилията, полагани за рационално управление на ресурсите”, каза той и добави, че това е морално задължение на всяко общество за изпълнение на такива програми.

Той говори на конференция в Лимасол, наречена “Настоящи предизвикателства и възможности за управление на отпадъците върху околната среда при отглеждане на добитъка и млекопреработвателната индустрия. Този проект може да помогне за създаването на няколко малки и средни предприятия и създаването на „зелени работни места”.

DAIRIUS е съ-финансиран 50% от “LIFE и Политика по околната среда и управление” на ЕС програма с бюджет 1,4 млн.евро. Програмата има за цел да се защити околната среда чрез подобряване на начина, по който млечни продукти с изтекъл срок се обработват и я насърчава на международно ниво.

“Като министерство ние участваме чрез отдела за околна среда и ще  работим за успеха на този проект, който се надяваме да бъде пример за други местни фирми”, каза Куялис.

Учени от Кипър и чужбина присъстваха на конференцията, където  обсъдиха и загубите на енергия в животновъдството и млекопреработвателната промишленост, съществуващи мерки за управление и законодателство и начини на финансиране чрез национални и европейски фондове.

Партньори по проекта са DAIRIUS Charalambides Christis Ltd, RTD Talos Ltd, Animalia Genetics Ltd, Университета в Патра, Green Technologies Ltd и Министерството на околната среда.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*