Кипър в челната десетка за подобрени бизнес практики

Кипър бе сред първите 10 държави в света, които подобриха своите бизнес правила през изминалата година, според доклада „Да правим бизнес” на Световната банка.
Островът е сред първите 10 икономики, които извършват най-малко три реформи, и се движат нагоре с 13 места до 47-мо от 189 страни.

Реформите, осъществени от страна на Кипър са изпълнението на договорите, решаване проблема с неплатежоспособността при плащането на данъци и такси, получаването на електроенергия, получаване на кредит, както и плащането на данъци.
Кипър прави изпълнението на договорите по-лесно чрез въвеждане на опростена и ускорена процедура за искове на стойност по-малко от 3,000 евро.
В Кипър е улеснена и процедурата за получаване на електрическа енергия. Това поставя Кипър на 67-мо място в тази категория.

Островът е подобрил достъпа до кредитната информация, позволяваща кредитните бюра да събират и предават записите на кредитополучателите, така и на поръчителите – това поставя острова на 42-ро място.

Кипър направи и стъпка напред и при решаване проблема с неплатежоспособността при бизнес длъжниците с процедури по реорганизация и разпоредби за улесняване и продължаване дейността на длъжника по време на производството по несъстоятелност. Новият режим също така позволява на кредиторите по-голямо участие във вземането решенията по време на производството по несъстоятелност, заяви Световната банка.
Въвеждането на режима по несъстоятелността поставя Кипър на 17-то място.

Плащане на данъците стана по-лесно след въвеждането на онлайн услугата. В същото време, Кипър повиши размера на вноската в социално осигуряване, плащана от работодателите, вдигна процентът върху доходите от лихви и увеличи данъка за превозните средства.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*