Пиянството на един народ

На 17 април в залата на община Паралимни бе представен пред десетки гости и сънародници проектът на Българското училище „Народни Будители“ – „Пиянството на един народ – глас, светлина и слово“, посветен на 140 годишнината от Априлското въстание по сценарий на Живка Милова, учител по български език и литература и история в училището.

Гости на събитието бяха посланикът на РБългария в Кипър, Н.Пр.Христо Георгиев, консул Н.Караиванов, кметът на община Паралимни, г-н Теодорос Пириллис, г-жа Ира Папагеоргиу, председател на общокипърския СБК, отец Станислав Симеонов, г-жа Цвета Христофору, гости от Българското училище „П.Хилендарски“ Лимасол, у-ще „Д-р П.Берон“ Ларнака, сънародници от Лимасол, Ларнака и Паралимни.

Две момчета от големите класове внесоха знамената на България и копие на знамето, извезано от Р.Попгеоргиева с думите „Свобода или смърт“, а изпълнението на Химна на РБългария от Нели Милова в класически вариант,  изправи на крака присъстващите в залата.

DSC_0527Историческото изложение за Априлското въстание бе представено на български и гръцки от Живка Милова и Лукас Маврудис.

Кметът на Паралмини поднесе приветствие към българите в залата, уверявайки, че разбира отлично значението на тази годишнина в българската история и за пореден път увери, че община Паралимни с уважение и готовност подкрепя и ще подкрепя събитията на българската общност в района.

Последва приветствие от посланик Хр.Георгиев, който говори за значението на Априлското въстание, ентусиазма на младите революционери и международния отзвук след неговото жестоко потушаване.

Проектът „Пиянството на един народ – глас, светлина и слово“, дело на Живка Милова, нейните ученици и съмишленици е нещо невиждано до момента в Кипър. Присъствала съм на десетки събития, но смело мога да ви уверя, че поднесената програма не може да бъде сравнявана с нищо представено до момента. Проект, съчетал в себе си глас, светлина, слово, костюми, ентусиазъм, патриотизъм и огромна доза Родолюбие.

Гости и изпълнители се бяха сляли в едно! Гласът на Веселин Недков като четец, изпълненията на популярни български стихове на Ботев и Вазов и възрожденски песни под съпровод на пиано от Лукас Маврудис и деца от горните гласове, изпълненията на Нели Милова, Мария и Елени Мавруди, на петокласника Никола Ламбов, който изпълни „Възпоминания от Батак“, подходящото осветление, направено от Мирослав Станчев, красивите костюми на Деница Лисандру оставиха всички ни без дъх. Някои скрито, а други съвсем открито си плачеха.

Зная, че не мога да предам с думи цялата тази енергия и емоции. Това трябва да се види и усети, за да се разбере.

За пореден път българското училище в Паралимни показа как трябва да се работи с българските деца в чужбина. Как да предадем на децата си изконните български ценности, история, патриотизъм, саможертва, родолюбие. Само така няма да бъдат асимилирани, забравили род, родина и корени. Давам си сметка, че на плещите на българските учители в чужбина лежи огромна отговорност. Не мога да кажа със сигурност, че с това би се справило всяко българско емигрантско семейство, където и да е по света. Но зная, че в Кипър има прекрасни български учители, които със своя опит и талант градят и възпитават истински българи!

Дълбок поклон пред вашия труд!

Връщайки се към Ларнака, в колата си мислех, че този проект, за който е хвърлен толкова много труд, усилия, нерви, професионализъм и ентусиазъм не е редно да бъде показан само веднъж. Истински се надявам, че българските училища по градове ще ги поканят, за да бъде видяно от повече деца и сънародници.

Не искам да се връщам на споровете през последните месеци как да се формулират пет века робство, дали да са робство, присъствие или иго.

140 години след тази дата няма живи свидетели. Има обаче Народната Памет, книги и картини от този период, паметници, Баташката църква и … още много. За тези, които все още се питат какво е имало по българските земи пет века, ще кажа, цитирайки посланик Георгиев – „Прочетете отново „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов и си освежете знанията. И си отговорете.

Отправям благодарност от името на всички присъстващи в залата към всички, които работиха с много Вяра, Патриотизъм и Любов за този проект, а те са:

Живка Милова, учител, Мария Мавруди – координатор, Виктор Белегански, Нели Милова, Емил Велчев, Галин Георгиев, Лукас Маврудис, Велислава Василева, Мая Янкова, Вилияна Нечева, Диляна Георгиева, Елени Мавруди, Никола Ламбов, Мария Хариту, Виктория Христова, Павлос Герасиму, Авдреас Киту, Веселин Недков, Мирослав Станчев, Деница Лисандру, Мими Николова и преводачите Теодора Амвросиу, Стела Георгиева и Милена Маринова.

Благодарим ви!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*