По традиция и българите в Кипър отбелязаха Йордановден

И българите в Кипър отбелязаха днес Йордановден с традиционния водосвет и хвърляне на кръста в морето край Паралимни.

Отец Станислав отслужи Богоявленска литургия в малката църква на морския бряг „Света Троица“. Стана традиция всяка година на този ден да се събират българи от всички краища на острова. Все повече хора идват за Йордановден и все повече са желаещите да се преборят за кръста, който отец Станислав хвърля в морето.

След празничната литургия бе отслужен и водосвет, а след това с кратка проповед отец Станислав призова миряните към смирение, упование в Бог и добротворство, следвайки примера на нашия Бог Исус Христос.

На дълга опашка хората търпеливо чакаха своя ред да бъдат благословени и поръсени със светената Йордановденска вода, чиято сила е най-голяма именно на този ден.

По-късно вярващите се отправиха към брега, където 13 смелчаци се готвеха да се хвърлят във водата. Сред тях бяха 11-годишният Емилиян и 9-годишният Митко от Паралимни, които не се притесниха да премерят сили за кръста с големите батковци.

Пръв стигна до кръста Огнян Николов от Паралимни. Той е на 21 години и за втори път успя да се пребори за светинята – преди 3 години на същото място Огнян за първи път хвана светия кръст на Йордановден. И сега той получи от Отец Станислав подарък и награда за успеха. Всички участници си пожелаваха здраве и късмет през годината и приемаха поздрави.

Както всяка година и този път традиционната служба и отбелязването на празника бяха уважени и от Негово Превъзходителство посланик Христо Георгиев, който присъства на събитието заедно със съпругата си.

Живка Милова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*