Парламентът възстановява нормалното работно време на магазините

Парламентът гласува вчера да се отнемат от министъра на труда правомощията й да регулира работното време на магазините, връщайки сряда следобед и почивните дни от 1 май.

В момента магазините остават да работят по разширената “туристическа” схема поради изпълнителна заповед, издадена от министъра, която трябва да изтече на 30 април.

Депутати от опозиционните партии гласуваха в подкрепа на новия закон и отнемането на регулаторната власт на министъра с общо 31 гласа. 18 гласа против закона са дошли от управляващата партия DYSI, която се опита по-рано да се отложи гласуването, но предложението им бе отхвърлено.

Опозиционните партии предприеха тази стъпка, заявявайки, че е необходимо работното време на магазините да се уреди със закон, а не по заповед. Друга точка,която трябва да се обсъди според опозицията и няколко изявления, направени от депутати, е необходимостта от защита на собствениците на малкия бизнес срещу големите предприятия.

След гласуването в четвъртък, което ще влезе в сила на 1 май, само от Парламента зависи да приеме нов закон и необходимата регулаторна рамка. Магазините ще се върнат обратно към стария график на 1 май до постановяване на ново законодателство.

Управляващата партия DYSI изрази съмнение относно това дали Парламентът ще бъде в състояние да одобри нови правила във времето за туристическия сезон. Председателят на партията Авероф Неофиту обясни отрицателен си вот, като каза, че положителният вот “ще ни върне към времето от преди 1974 година” и туристическата индустрия ще понесе голям удар.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*