Папа Франциск пристигна на историческо посещение в Турция

Папа Франциск пристигна на историческо посещение в Турция, в рамките на което се очаква да насърчи религиозния диалог в страната.

Главата на римокатолическата църква беше посрещнат от президента Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, а по-късно ще се отправи към Истанбул, за да се срещне със Вселенския патриарх Вартоломей Първи. Сред 80-милионното население на Турция живеят около 120 000 християни.

Това е едва четвърта визита от папа в мюсюлмалнската държава, отбелязва Би Би Си.

По време на тридневното си посещение папа Франциск вероятно ще засеган хуманитарни въпроси като ситуацията със сирийските бежанци. Турция е приела около 1.6 милиона бежанци от Сирия, повечето от които живеят близо до границата.

Според източници на Би Би Си от Ватикана религиозната толерантност ще бъде ключова тема в дневния ред на разговорите между папата, от една страна, и Ердоган и висшия мюсюлмански духовник в Турция Мехмет Гормез, от друга.

Папа Франциск първо ще бъде приет в новия пищен президентски дворец на Ердоган в Анакара. Според турския вестник “Хюриет” папата, познат със своя скромен начин на живот, е поискал “скромен автомобил” за пътуването си.

В Истанбул той ще посети джамията Султан Ахмен, позната й като Синята джамия.

“Хюриет” смята че основното послание на Ердоган към папата ще бъде за полагане на усилия да се спре ислямофобията.

от интернет

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*