От партията ДИСИ предложиха половин мандат за кметовете и общинската власт в Кипър

Управляващата ДИСИ подготвя законодателно предложение за намаляване на мандата на общински съвети от пет години на две години и половина в следващите избори през декември тази година, съобщи лидерът на партията Авероф Неофиту.

През март тази година, ДИСИ предложи отлагане на изборите за местна власт и провеждането им с изборите за Европейски парламент през 2019 г. Това ще позволи на длъжностните лица, участващи в планирането на реформата на местната власт, да вземат участие в изпълнението й, и в същото време ще се ограничи честотата на избори.

В интервю за Филелефтерос, Неофиту казва, че новото предложение ще осигури за половин мандат – до юни 2019 – кметове и общински съвети.

„В тези две години и половина, което ще бъде преходен период, можем да постигнем реформата на местното самоуправление. След това ще се проведат общински избори и гласуване за Европейския парламент“.

„Ние сме страна, която притежава най-много избори от всяка друга страна в Европа. Ние имаме парламентарни избори, след това са за местната власт, след това президентски избори“.

Той каза, че ако предложението бъде прието, действащата местна власт ще е до юни 2019г., а тези, които ще бъде избрани през юни 2019 г. ще имат отново пет годишен мандат.

В момента има 30 общини в Републиката и експерти предлагат орязване на техния брой, което ще помогне за облекчаване на финансовите проблеми.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*