Икономия от 80 млн.евро за Министерството на земеделието

За периода 2013-2015 Министерството на земеделието е успяло да реализира икономии от 80 млн.евро, вследствие закупените по-малко количества вода от инсталациите за обзсоляване на морска вода за нуждите на селското стопанство и земеделието.

Икономиите са пряк резултат от политическо решение, взето преди две години от министъра на земеделието Никос Кугиалис, който независимо от ниските нива в язовирите, препоръча на земеделците да се въздържат от закупуване на обезсолена морска вода за поливане на земеделските култури.

За три години в периода 2010-2012 правителството е платило 188 милиона за такава вода. От 2013-та те купуват водата на стойност 36 милиона на година.

Според официалните данни за нивата на водата в язовирите в 12-те месеца в периода между октомври 2012 г. и септември 2013 г., общото количество на водата в язовирите достигнаха до 94 милиона кубически метра, а в периода между октомври 2013 и септември 2014 г. – само 12.33 милиона кубически метра.

Количествата вода в язовирите от октомври 2014 до днес се равнява на около 90 милиона кубически метра.

Запитан от CNA да коментира данните, Кугиалис каза, че “решението, взето в момента е правилно, въпреки факта, че в бюджета е заложена по-висока цена”.

В същото време той посочи, че правителството трябва да вземе под внимание потребностите, и нивата на язовирите.

Той каза, че през последните три години 2013 – 2015 ще бъдат купени по-малко количество вода от инсталациите за обезсоляване и затова държавата ще спести около € 80 милиона в сравнение с предходните три години.

Той изрази гледната точка, че спестените пари “може да се използва и в други сектори на икономиката или за повишаване на държавната социална политика или в селското стопанство”.

CNA

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*