Приходите от тютюневите изделия са мираж

Удвояването на данъците върху тютюна в края на 2012 г. в съчетание с 20 на сто вдигане на налозите върху цигарите не са добавил нито един цент в държавната хазна през последните три години.

В действителност, не само печалбите са били нулеви, но има и загуби от 13 милиона евро в началото на 2013 г., като продължават да се губят приходи през следващите години. Според информация, загубите за държавата през последните три години, са били около 90 млн. евро.

Официални данни показват, че приходите са спаднали от 196 млн. евро до 189 млн. евро през 2014 г. През първите пет месеца на тази година, от данъци върху тютюневите изделия са събрани около 70 млн., което означава, че ако „легалното“ потребление продължава със същите стойности, общата сума на приходите за тази година ще бъде само 145-150 млн., въпреки че цената на тютюневите изделия в Кипър е рекордно висока.

„Повечето от хората отиват в северната част да си купят цигари, защото там са на половин цена“ каза Христос Христу, митнически служител. Някои от тях са хващани с превишени количества, но много други успяват да преминат. Само 25-30 на сто от контрабандата се задържа всяка година от митническите служители, разположени в граничните пунктове.

Равносметката: Нищо и никой не успя да прекъсне незаконната търговия с тютюневи изделия, а хазната, вместо да излезе на печалба, регистрира загуби. И всичко за сметка на потребителите…

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*