Отчаяна нужда от по-добра грижа за раковоболните в Лимасол и Пафос

Правителството беше остро критикувано в понеделник за неизпълнение на задължението за предоставяне на цялостна система за грижи за раковоболните, особено за пациенти с рак в Лимасол и Пафос.

От Комитета по правата на човека съобщиха, че това е нарушаване на човешките права за получаване на медицинска помощ и че плановете на правителството за създаване на център със специална медицинска апаратура за болните от рак в Лимасол през 2018г.е прекалено далеч все още, и ще стане, когато ще е много късно за някои от болните от рак.
Онкологичният център в Никозия в момента е единственият, който обслужва с необходимата апаратура всички пациенти с рак. До 2020г. ще има още два уреда за лазерна терапия в главната болница в Никозия и два в Лимасол в Многопрофилна болница до 2018г.

лъчетерапияСпоред националния раков регистър, 10 на сто от случаите на рак стават известни единствено чрез смъртните актове, защото много пациенти не посещават онколози. „Това е така, защото хората не разполагат с достъп до квалифицирани лекари, и защото след като са диагностицирани, единственото място за лечение е онкологичният център в Никозия”. Ръководителят на Кипърската анти-рак организация каза, че много пациенти с рак дори не се лекуват и не съобщават, защото те дори се страхуват от думата рак”.
Ръководителят на Europa Donna в Кипър Еви Пападопулу, каза, че фокусът на усилията им е най-накрая да се сложи край на страданията на пациентите, които трябва да пътуват от отдалечени райони, и от Лимасол и Пафос в Никозия за лечение.
„Ние настояваме за правото на пациенти с ракови заболявания от тези два големи града да имат лесен достъп до лъчелечение” каза тя.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*