Трафик камерите са все още мираж

kameriДо края на февруари 2015, всички трафик камери в Кипър трябваше да заработят

Дори по този повод си позволихме първоаприлската шега, която стресна десетки наши читатели да позвънят с въпроса, дали камерите вече са активни.

Според ръководителя на проекта Лукас Тимотеу работите са все още на етап оферти, което се дължи на забавяне на процедурни въпроси.

“Тези видове договори се управляват от всички необходими процедури и гаранции, които са от съществено значение за осигуряване на прозрачност и възможно най-добрия резултат за държавата. Поради това те трябва да се следват буквално до буквата, а след като процедурата бъде завършена, нещата ще се задвижат по-бързо.”

Тимотеу се въздържа от определяне на някакви срокове, казвайки отново, че трябва да бъдат спазени всички процедури.

Общо 110 камери (90 стационарни и 20 мобилни) ще бъдат разположени на целия остров, в опит да ограничат движението с превишена скорост и намаляване на пътните произшествия.

Запитан какво ще се случи, ако камерите станат обект на вандализъм, той отговори, че има анти-вандалско оборудване и че този сценарий е взет под внимание от дружеството.

Въпросът с инсталирането на трафик камери датира почти от десетилетие. След разгорещени дебати, фокусирани главно върху защитата на личните данни, мрежа бе създадена през 2006 г., но бързо е спряна. Камерите са имали много проблеми, включително и невъзможност да съхраняват снимки, като в някои случаи е довело до налагане на глоби на лица два пъти за едно и също нарушение, а в същото време се позволявало на други да останат ненаказани.

Камерите са били взети през 2007 г. и през 2008 г. беше обявено, че новите камери ще бъдат поставени до 2010 г. През 2011 г. се стига до анулиране плана на правителството за пети път. Ако не успее да намери начин за ефективно създаване на система, правителството вероятно ще реши да възложи проекта на частна фирма.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*