Отново за роуминга, тази година през юни трябва да отпадне

Documenting life in 2010.

Кипърските мобилните оператори трябва да се подготвят за премахване на роуминг таксата

Европейската комисия трябва да премахне роуминга на територията на ЕС през юни 2017, а мобилните услуги като разговори, съобщения и трафик на данни да се таксуват на цените в домашната мрежа.

Мобилните оператори в Кипър трябва да направят някои инвестиции, за да предоставят услуги за туристите, които посещават страната както и премахването на роуминга в ЕС от този юни, каза  заместник-председателя на Европейската комисия за цифровия пазар, Андрос Ансип.

На заседание в парламента, комисарят каза, че премахването на таксите за роуминг не би било лесна задача за Кипър поради разликата между входящия и изходящия трафик, който е втори по големина в ЕС. Бъдещото премахване на таксите за роуминг ще претовари мобилните оператори в Кипър, които обслужват милиони туристи, които посещават острова, но по примера на други страни като Финландия, става ясно, че когато потреблението се покачва, цената намалява. ЕС се надява да премахне таксите за роуминг, от 15 юни т.г..

Андрос Ансип каза още, че развитието на цифровите технологии в Кипър се движи в правилната посока.  Той отбеляза също, че Кипър трябва да подобри своята електронна система на управление и прилагане на електронен подпис. „Цифровизацията е глобален процес, влак, който се движи бързо и ние трябва да сме на него“.  Ансип каза също, че ЕС трябва да създаде единен пазар чрез разкъсване на цифрови бариерите, разделящи страните-членки.

„Търговия, икономика, животът се превръща все повече и повече в „digital“ (дигитален) каза той, добавяйки, че ако Кипър не ускори процеса, друга страна, може да заеме ролята на мост между арабските и европейски страни.

Едва 26 на сто от населението в Кипър никога не е използвало интернет и само десет процента все още използват мрежата за банкови сделки или плащания.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*